AB'den Sezer ve orduya eleştiri

Haber Giriş : 04 Kasım 2005 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Şafak Türkiye İlerleme Raporu'nu ele geçirdi: Ordunun açıklamaları siyasi gelişmeleri ve hükümet politikalarını etkileyecek nitelikte. Cumhurbaşkanı, reformları ve hükümetin icraatlarını engelliyor.

Avrupa Komisyonu'nun 9 Kasım'da açıklayacağı Türkiye İlerleme Raporu'nda Türk Silahlı Kuvvetleri ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in siyasetteki rolü eleştirildi. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği, 149 sayfalık taslak belgede, ordunun iç ve dış siyasete dönük açıklamalarının, hükümet politikalarını etkileyecek nitelikte olduğuna dikkat çekildi. TSK'ya geniş yetkiler veren 'iç tüzüğün' değiştirilmediğinin altı çizilen raporda, Cumhurbaşkanı Sezer'in de hükümetin reform çalışmalarını ve icraatlarını engellediği belirtildi. Katılım Ortaklığı Belgesi'yle aynı zamanda yayımlanacak raporda öne çıkan unsurlar şöyle:
AZINLIK HAKLARINA VURGU İlerleme raporunda, bir yılda din özgürlüğü konusunda çok az ilerleme sağlandığına dikkat çekilerek, gayrimüslimlerin tüzel kişilik, mülkiyet hakları ve vakıfların yönetimine ilişkin konularda büyük sıkıntılar yaşadıkları vurgulandı. Belgede yaşadıkları sorunlara dikkat çekilen Alevilerin, Diyanet içinde temsil edilmediklerinin altı çizildi.

'VETO', REFORMLARI ENGELLİYOR Raporda, cumhurbaşkanının 13 kez kanun taslaklarını TBMM'ye geri gönderdiği, bazılarının iptali için 8 kere Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu ve hükümetin 2340 atamasından 306'sını onaylamadığı hatırlatıldı. Bu nedenle reformlarda sıkıntıların yaşandığına dikkat çekilen raporda, ilerleme sürecinin önemli noktasını oluşturacak kamu idare reformu yasasının da Sezer tarafından veto edildiği kaydedildi.

ORDUNUN ETKİNLİĞİNE ELEŞTİRİ Raporda asker-sivil ilişkileri alanında reformların sürdüğü belirtililirken, ordunun özellikle Irak, Kıbrıs, Türkiye-AB ilişkileri, laiklik ve terörizme yönelik açıklamalarının siyasi gelişmeleri ve hükümet politikalarını etkileyecek nitelikte olduğu vurgulandı. Asker-sivil ilişkilerinin, Avrupa standartlarına getirilmesinin önemine dikkat çekilen raporda Eğitim-Sen davasının Genelkurmay Başkanlığı'nın baskısıyla açıldığı öne sürüldü.

ERDOĞAN'A GÜNEYDOĞU ÖVGÜSÜ Güneydoğu'da son dönemde artan PKK şiddetine dikkat çekilen ilerleme raporunda, alınan güvenlik önlemlerinin bölge halkının günlük yaşamını etkilediği belirtildi. Başbakan Erdoğan'ın Kürt aydınlarla bölgeye gitmesi ve "kürt sorunu"ndan bahsetmesi ise övüldü.

PAMUK VE DİNK DAVASI İYİ OLMADI İfade özgürlüğü alanında uygulamada yaşanan sorunlara raporda geniş yer verildi. TCK'nın 301. maddesi eleştirilerek, yazar Orhan Pamuk ve gazeteci Hrant Dink'in yargılanması eleştirildi. Ermeni konferansının engellenme girişimlerine karşın hükümetin desteğiyle yapılması ise raporda olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber